Prosím počkejte chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav energetiky
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => cs
    [jednojazycny] => 
    [barva] => 
    [indexace] => 
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 0003~~CzA0MDQwsjBV0DDSBAA.jpg
    [pozadi2] => 0005~~Cw-INzIwNDEwNTKLN7CMNzWNNzKODyjKV9Aw0gQA.jpg
    [pozadi3] => 0006~~Cw-INzIwNDEwNTKLNzSMNzCMNzaNDyjKV9Aw0gQA.jpg
    [pozadi4] => 0007~~Cw-INzIwNDEwNTKPNzSKNzaINzGNDyjKV9Aw0gQA.jpg
    [pozadi5] => 0008~~Cw-INzIwNDEwNTKPNzSONzCKN7GIDyjKV9Aw0gQA.jpg
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'uen.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/7922/7926
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 7926
    [platne_od] => 31.10.2023 17:12:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:12:28.306106
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 8998
    [cms_time] => 1716010649
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] => 
            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => 
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>   NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Eva.Mistova@vscht.cz [social_fb_title] => [social_tw_title] => [social_yt_title] => [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFTOPÚstav energetiky [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky pro daný rok. [stahnout] => Stáhnout [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [vyucuje_se_na_ustavech] => Bližší informace na adresách: [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FTOP] => Fakulta technologie ochrany prostředí [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [paticka_mapa_alt] => [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma studia [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [den_kratky_5] => pá [den_kratky_1] => po [den_kratky_6] => so [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [den_kratky_3] => st [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FTOP_odkaz] => http://ftop.vscht.cz/ [paticka_mapa_odkaz] => [more_info] => více informací [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [den_kratky_0] => ne [preloader] => Prosím počkejte chvíli... [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [7932] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [7944] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 7944 [canonical_url] => //uen.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [7956] => stdClass Object ( [akce] => [objekt] => [odkaz] => [iduzel] => 7956 [canonical_url] => //uen.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [7950] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 7950 [canonical_url] => //uen.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 7932 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [7933] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [8314] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav energetiky [seo_title] => Ústav energetiky (218) [seo_desc] => Ústav energetiky (218) [autor] => [autor_email] => [obsah] => [submenuno] => 1 [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 8314 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8212] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav energetiky [seo_title] => Ústav energetiky [seo_desc] => Ústav energetiky [autor] => [autor_email] => [perex] =>

 

[ikona] => [obrazek] => WP_20140526_11_01_44_Pro.jpg [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Vedoucí ústavu:

doc. Ing. Michael Pohořelý, Ph.D.

e 22044 3051

   

Tajemnice:

Ing. Hana Juklíčková

e 22044 3125

Adresa:

Ústav energetiky VŠCHT Praha

Technická 3

166 28 Praha 6

Tel.:

+420 22044 3125

E-mail:

hana.juklickova@vscht.cz

[urlnadstranka] => [iduzel] => 8212 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /o-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek_vertical [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8213] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => Studium [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Tříleté bakalářské studium poskytuje všeobecné chemické vzdělání a specializované vzdělání zaměřené na energetiku (včetně alternativní a jaderné) a zpracování paliv. Akcentována je i vazba na ochranu prostředí, protože produkce energie je samozřejmě spojena s možným poškozováním životního prostředí. Obecné chemické vzdělání vyplývá zejména ze studia předmětů, jako je anorganická, organická, analytická a fyzikální chemie, chemické inženýrství a biochemie. Studenti navíc získají znalosti o vlivu chemie, paliv a energetiky na životní prostředí. Nedílnou součástí studia je i výuka matematiky, výpočetní techniky, angličtiny, ekonomiky a řízení podniku. V rámci studia předmětů zaměřených na energetiku a problémy souvisejícími s ochranou prostředí je pozornost zaměřena nejen na klasickou energetiku, ale i na alternativní zdroje energie a výrobu energie z biomasy.

Navazující dvouleté magisterské studium zaměřené na energetiku prohlubuje znalosti z energetiky, včetně jaderné, materiálového inženýrství pro energetiku, korozního inženýrství a prevence koroze, úpravy vody (nejen) pro energetiku a využití alternativních paliv.

Ústav energetiky rovněž zajišťuje výuku v doktorském studijním programu (DSP). Tato forma studia je určena pro absolventy vysoké školy a zahrnuje specializační přednášky, jazykovou přípravu a vlastní výzkumnou práci, která je pak podkladem pro závěrečnou disertační práci. Výzkumné práce, na kterých se studenti DSP podílejí, mají v drtivé většině případů návaznost na vědecko-výzkumnou činnost ústavu a studenti tak pracují pod vedením zkušených vědeckých pracovníků a pedagogů. Vzhledem k rozsáhlé vědecko-výzkumné činnosti, připravuje ústav širokou paletu témat doktorských prací pro každý akademický rok a vyznačuje se tak stále vysokým počtem studentů DSP. 

Ústav zajišťuje studium předmětů v těchto bakalářských,  magisterských a doktorských  studijních programech:

Bakalářské studium 

Studijní program: Energie a paliva

Studijní program: Voda a prostředí

Studijní program: Ekotoxikologie a enviromentální analýza

Studijní program: Omezování klimatických změn

Magisterské studium 

Studijní program: Energie a paliva

                  specializace: Chemické technologie v energetice

                   specializace: Technologie ropy a alternetivních paliv

                   specializace: Pevná a plynná paliva

Studijní program: Technologie vody

Studijní program: Enviromentální inženýrství a analýza

Studijní program: Průmyslová ekologie a toxikologie

Studijní program: Udržitelnost a oběhové hospodářství

Doktorské studium (1. - 4. ročník)

Studijní program: Energie a paliva

Studijní program: Chemie a technologie ochrany životního prostředí

 

Doktorské studium (5. - 7. ročník)

Studijní program: Chemie a technologie paliv a prostředí

        Studijní obor: Chemické a energetické zpracování paliv

        Studijní obor: Chemie a technologie ochrany životního prostředí

 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 8213 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8214] => stdClass Object ( [nazev] => Pracovní skupiny [seo_title] => Pracovní skupiny [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Vědecko-výzkumnou činnost lze rozčlenit do následujících pracovních skupin. Každá z nich pokrývá odlišnou oblast problematiky a dohromady tak představují komplexní přístup k výzkumu v oboru energetika.

originál

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 8214 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /laboratore [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8216] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => Věda a výzkum [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Vědecko-výzkumnou činnost Ústavu energetiky lze rozčlenit do několika tematických okruhů. Každý z nich pokrývá odlišnou oblast problematiky a dohromady tak představují komplexní přístup k výzkumu v oboru energetika.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 8216 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8217] => stdClass Object ( [nazev] => Publikace 2024 [seo_title] => Publikace 2024 [seo_desc] => 2024 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Články v impaktovaných časopisech světové databáze ISI Web of Science 

D1

Mitzia A., Böserle Hudcová B.B., Vítková M., Kunteová B., Hernandez D.C., Moško J., Pohořelý M., Grasserová A., Cajthaml T., Komárek M.: Pyrolysed sewage sludge for metal(loid) removal and immobilisation in contrasting soils: Exploring variety of risk elements across contamination levels. Science of the Total Environment 918, 170572, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.170572

Hušek M., Semerád J., Skoblia S., Moško J., Kukla J., Beňo Z., Jeremiáš M., Cajthaml T., Komárek M., Pohořelý M.: Removal of per- and polyfluoroalkyl substances and organic fluorine from sewage sludge and sea sand by pyrolysis, Biochar  6, 31, 2024. DOI: https://doi.org/10.1007/s42773-024-00322-5

Bawab B., Thalluri S. M., Kolibalova E., Zazpe R., Jelinek L., Rodriguez-Pereira J., Macak J. M.: Synergistic effect of Pd single atoms and nanoparticles deposited on carbon supports by ALD boosts alkaline hydrogen evolution reaction, Chemical Engineering Journal (Amsterdam, Netherlands) 482, 148959, 2024.DOI: https://doi.org/10.1016/j.cej.2024.148959

Sikarwar V.S., Mašláni A., Van Oost G., Fathi J., Hlína M., Mates T., Pohořelý,M., Jeremiáš M.: Integration of thermal plasma with CCUS to valorize sewage sludge, Energy 288, 129896, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.energy.2023.129896

Vuppaladadiyam S. S. V, Vuppaladadiyam A. K., Sahoo A., Urgunde A., Murugavelh S., Sramek V., Pohorely M., Trakal L., Bhattacharya S., Sarmah A. K., Shah K., Pant K. K.: Waste to energy: Trending key challenges and current technologies in waste plastic management, Science of the Total Environment 913, 169436, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.169436

Sochacki A.,  Lebrun M., Minofar B., Pohorely M., Vithanage M., Sarmah A. K., Boserle Hudcova B., Buchtelik S., Trakal L.: Adsorption of common greywater pollutants and nutrients by various biochars as potential amendments for nature-based systems: Laboratory tests and molecular dynamics, Environmental Pollution (Oxford, United Kingdom) 343, 123203, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.envpol.2023.123203

Q1

Řimnáčová D., Bičáková O., Moško J., Straka P., Čimová N.: The effect of carbonization temperature on textural properties of sewage sludge-derived biochars as potential adsorbents. Journal of Environmental Management 359, 120947, 2024. DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2024.120947

Rihova M., Cihalova K., Pouzar M., Kuthanova M., Jelinek L., Hromadko L., Cicmancova V., Heger Z., Macak J. M.: Biopolymeric fibers prepared by centrifugal spinning blended with ZnO nanoparticles for the treatment of Acne vulgaris, Applied Materials Today 37, 102151, 2024. DOI:https://doi.org/10.1016/j.apmt.2024.102151

Fathi J., Mašláni A., Hlína M., Lukáč F., Mušálek R., Jankovský O., Lojka M., Jiříčková A., Skoblia S., Mates T., Jaafar N.N.B., Sharma S., Pilnaj D., Pohořelý M., Jeremiáš M.: Multiple benefits of polypropylene plasma gasification to consolidate plastic treatment, CO2 utilization, and renewable electricity storage. Fuel 368, 131692, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2024.131692

Botla G., Barmavatu P., Pohořelý M., Jeremiáš M., Sikarwar V.S.: Optimization of value-added products using response surface methodology from the HDPE waste plastic by thermal cracking. Thermal Science and Engineering Progress 50, 102514, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tsep.2024.102514

Swami S., Suthar S., Singh R., Thakur A.K., Gupta L.R., Sikarwar V.S.: Potential of ionic liquids as emerging green solvent for the pretreatment of lignocellulosic biomass. Environmental Science and Pollution Research 31, 12871–12891, 2024.DOI: https://doi.org/10.1007/s11356-024-32100-y

Kumar R., Thakur A.K., Gupta L.R., Gehlot A., Sikarwar V.S.: Advances in phase change materials and nanomaterials for applications in thermal energy storage, Environmental Science and Pollution Research 31(5), 6649-6677, 2024.  DOI: https://doi.org/10.1007/s11356-023-31718-8 

Matejovsky L., Stas M., Jelinek L., Kudrnova M., Baros P., Michalcova A., Pleyer O., Macak J.: Amines as steel corrosion inhibitors in ethanol-gasoline blends, Fuel 361, 130681, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2023.130681

Q2

Trelin A., Skvortsova A., Olshtrem A., Chertopalov S., Mares D., Lapcak L., Vondracek M., Sajdl P., Jerabek V., Maixner J., Lancok J., Sofer Z., Regner J., Kolska Z., Svorcik V., Lyutakov O.: Surface-Enhanced Raman Spectroscopy and Artificial Neural Networks for Detection of MXene Flakes' Surface Terminations. The Journal of Physical Chemistry C  128 (16), 6780-6787, 2024. DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jpcc.4c01273

Kaviti A.K., Kumar Y.P., Sikarwar V.S.: Copper-Plated Nanoporous Anodized Aluminum Oxide for Solar Desalination: An Experimental Study. Sustainability 16, 2220, 2024. DOI: https://doi.org/10.3390/su16052220

Slepickova Kasalkova N., Rimpelova S., Vacek C., Fajstavr D., Svorcik V., Sajdl P., Slepicka P.: Surface activation of Hastalex by vacuum argon plasma for cytocompatibility enhancement, Heliyon 10 (6), e27816, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e27816

Valtr J., Roztočil P., Dašek D., Mušálek R., Lukáč F., Klečka J., Janata M., Arnoult - Růžičková M., Mištová E., Jelínek L., Sajdl P., Macák J.: Measurement system for in-situ estimation of instantaneous corrosion rate in supercritical water. The Journal of Supercritical Fluids  204, 106091, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.supflu.2023.106091

Lebrun M., Zahid Z., Bednik M., Medynska- Juraszek A., Száková J., Brtnický M., Holátko J., Bourgerie S., Beesley L., Pohořelý M., Macků J., Hnátková T., Trakal L.: Combined biochar and manure addition to an agricultural soil benefits fertility, microbial activity, and mitigates manure- induced CO2 emissions, Soil Use and Management 40, e12997, 2024. DOI: https://doi.org/10.1111/sum.12997

Q3

Kaviti A.K., Akkala S.R., Pohořelý M., Sikarwar V.S.: Performance Analysis of Floating Structures in Solar-Powered Desalination, Energies 17, 621, 2024.DOI: https://doi.org/10.3390/en17030621

Q4

Halecký M., Mach J., Zápotocký L., Pohořelý M., Beňo Z., Farták J., Kozliak E.: Biofiltration of n-butyl acetate with three packing material mixtures, with and without biochar. Journal of Environmental Science and Health, Part A 59, 87–101, 2024. DOI: https://doi.org/10.1080/10934529.2024.2332127

Články v časopisech světové databáze SCOPUS (neuvedených na Web of Science)

Kapitoly v knize 

Patenty nebo jiné výsledky chráněné podle zvláštních právních předpisů

Články v recenzovaných neimpaktovaných časopisech

Přednášky, postery, články ve sbornících a jiné

Hušek M., Moško J., Semerád J., Cajthaml T., Skoblia S., Pohořelý M.: Remaining barriers to broader use of sludge-char. Nutrients in Europe Research Meeting (NERM), ESPP, Brusel, Belgium, 16–17 April 2024.

Hušek M., Semerád J., Skoblia S., Moško J., Cajthaml T., Pohořelý M.: Odstraňování per- a polyfluorovaných látek při pyrolýze čistírenských kalů. Zborník prednášok a posterov 31. konferencie s medzinárodnou účasťou KALY A ODPADY 2024, 150–154. Senec, Slovensko, 21.–22. 03. 2024. (poster) 

Moško J., Farták J., Hušek M., Pohořelý M.: Fyzikálně-chemické vlastnosti čistírenských kalů ze sušáren provozovaných na čistírnách odpadních vod v ČR. Zborník prednášok a posterov 31. konferencie s medzinárodnou účasťou KALY A ODPADY 2024, 155–161. Senec, Slovensko, 21.–22. 03. 2024. (poster)

Moško J.: Rizika hnojení kaly pro potravní řetězec. Food technology, food quality, Praha, Česká republika, 08. 02. 2024.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 8217 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /publikace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8271] => stdClass Object ( [nazev] => Kontakt [seo_title] => Kontakt [seo_desc] => Kontakt [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

 

Vedoucí ústavu:

doc. Ing. Jan Macák, CSc.  

e 22044 3051 / 22044 3133

Tajemnice:

Ing. Hana Juklíčková

e 22044 3125

Adresa:

Ústav energetiky VŠCHT Praha, Technická 3, 166 28 Praha 6

Tel.:

+420 22044 3125

Fax:

+420 22044 3898

E-mail:

hana.juklickova@vscht.cz

[iduzel] => 8271 [canonical_url] => //uen.vscht.cz/kontakt [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kontakt [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [11181] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Mapa stránek [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 11181 [canonical_url] => //uen.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 7933 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nadpis] => 
    [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis
    [urlwildcard] => cis-path
    [sitemapno] => 
    [newurl_domain] => 'uen.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/sis/program/22330/AD303'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 1/4111/959/8547/4161/1398/8548/4168/4169/8547/4156/1394/8548/39341/39376/8548/48364/48365/8548/43892/43893/8548/39341/39375/8548/38914/38915/8548/29628/29629/8548/43413/8548/28158/28159/8548/24136/24137/8548/28861/28894/8548/25669/25670/8548/20508/20509/8548/22498/22499/8548/4162/1338/8548/15102/15103/8548/10022/10023/8548/4163/1558/8548/4164/945/8548/4165/1404/8548/4168/1410/8548/5338/5339/8548/6214/6522/8548/6996/6998/8548/7924/7930/8548/7924/7930/7941/8548/7922/7926/8548/4167/1406/8548/11349/11351/1/12984/12985/8548/42398/42399/8547/11265/11271/8547/4154/1408/8547/4160/1399/8547/4156/1393/1/4111/942/8547/4161/1397/8547/4159/1395/1/1401/13358/519/61411
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 61411
    [platne_od] => 29.10.2021 16:18:00
    [zmeneno_cas] => 29.10.2021 16:20:22.679723
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 72838
    [cms_time] => 1716010663
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => Array
        (
        )

    [sablona] => stdClass Object
        (
            [class] => api_html
            [html] => 
            [css] => 
            [js] => 
            [autonomni] => 1
        )

    [api_suffix] => program/22330/AD303
    [html] => 

Food Chemistry and Technology

Food Chemistry and Technology

The aim of the study programme is to train highly qualified experts capable of independent scientific work based on their high-quality theoretical knowledge and previous experience with independent solutions to partial research problems in the fields of food chemistry and food technology. In particular, during their studies, students will comprehensively expand their theoretical knowledge of chemical, biological, engineering, and economic disciplines. An integral part of work in these fields is the development of new technical (engineering) solutions for technological processes and the acquisition of practical experiences and skills in the fields of management and the methodologies of technological research. During their studies, students in the programme should demonstrate their ability to conduct independent scientific research, based on studying academic literature, including the design of work processes and their implementation in the laboratory as well as the processing of results in the form of a professional scholarly article. An equally important goal of the programme is improving students' language skills. Another goal is to acquire basic managerial skills by being part of teams led by experienced and respected professionals and involvement in the projects that these teams solve. At the same time, doctoral students in the programme will lead a small team of students in bachelor and master degree programmes and submit proposals for scientific research projects to the UCT Prague’s Internal Grant Agency as principle investigators (PIs) of eventual projects.

Uplatnění

Graduates of the programme are fully qualified for leading positions related to the design, development, and optimization of food technologies as well as the management of food operations and, with an eye towards human nutrition needs, the distribution and launching of food products on the market. In their future activities, graduates will be able to assess the impacts of these activities on the environment, and on the treatment of biological waste. Graduates will be qualified to hold managerial positions in research, development, production, control, and design at commercial institutions or state (governmental) administrative bodies. Due to their broad range of expertise, graduates will be prepared not only for professional work in their area of specialization, but also will be able to easily adapt to possible employment in other technological and scientific fields.

Detaily programu

Jazyk výuky anglický
Standardní doba studia 4 roky
Forma studia prezenční , kombinovaná
Garant studia doc. Ing. Jan Kyselka, Ph.D.
Místo studia Praha
Kapacita 15 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) P0721D210002
VŠCHT kód AD303
Počet vypsaných témat 13

Vypsané disertační práce pro rok 2024/25

Analýza profilů těkavých látek pro hodnocení kvality a bezpečnosti zpracovaných potravin

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Anotace


Postupy plynové chromatografie s hmotnostní detekcí v různém uspořádání (jednorozměrná, chirální, vícerozměrná, s olfaktometrií) budou využity pro analýzu profilů těkavých látek potravinářských surovin a zpracovaných potravin. Cílem práce bude hodnocení kvality, průkaz mikrobiální kontaminace a identifikaci příčin smyslových vad. Výstupy cílené i necílené analýzy získané pomocí GC/MS budou korelovány s výstupy dalších laboratorních metod (chromatografická, mikrobiologická a senzorická analýza). Pro interpretaci výsledků rozborů budou využity pokročilé statistické metody a zohledněn vliv suroviny, receptury, technologie výroby a skladování. Projekt bude probíhat ve spolupráci s vybranými potravinářskými podniky.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Autenticita medu a dalších včelích produktů

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Anotace


Mezi nejvýznamnější a nejdůležitější včelí produkt patří včelí med. Vzhledem k vysoké ceně bývá běžně porušována jeho kvalita a autenticita. Nejčastěji se jedná o pochybení výrobce (přídavek dalších složek do medu) nebo klamavé označení botanického či geografického původu. Cílem práce ověření autenticity medu podle jeho fyzikálně-chemických znaků. Na základě zjištěných hodnot bude rovněž posuzován botanický druh medu (květový, medovicový, jednodruhový) a jeho zeměpisná lokalita. Součástí této práce bude také hodnocení včelího vosku, který může být snadno falšován parafiny, kyselinou stearovou nebo palmitovou. Tento jev může mít negativní dopad na zdravotní stav včelstev a na chemické složení medu. Experimentální práce bude probíhat ve spolupráci s vybranými zkušebními laboratořemi a bude zaměřena na aplikaci základních i moderních postupů analýzy potravin (chromatografické a izotopové metody, hmotnostní spektrometrie, melissopalynologie).
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení: izolace, struktura a hydrokoloidní vlastnosti

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou schopny produkovat exopolysacharidy (EPS) s hydrokoloidními vlastnostmi a prebiotickými účinky, což je zajímavé pro potravinářský průmysl. Plánovaná disertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci EPS z kultivačních médií perspektivních kmenů BMK pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC) a dalších analytických metod. Nedílnou součástí disertační práce bude také studium fyzikálních vlastností EPS pomocí termických a reologických metod. Kultivace vybraných kmenů BMK a studium prebiotické aktivity EPS bude probíhat ve spolupráci s ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení kvality minoritních potravinářských surovin

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Anotace


Minoritní suroviny jsou často, vzhledem k nízkým objemům výroby, opomíjeny a jejich kvalitě není věnována dostatečná pozornost. Cílem této práce bude posuzování kvality vybraných minoritních surovin. Součástí práce bude i vývoj nových analytických metod vhodných pro hodnocení kvality studovaných surovin.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Anotace


Doktorská práce bude zaměřena na vývoj nových přístupů pro hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny. Hodnoceny budou faktory ovlivňující trvanlivost výrobků z ovoce a zeleniny. Bude posouzena vhodnost aplikace zrychlených skladovacích testů pro odhad trvanlivosti.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Charakterizace přírodních surovin a produktů pomocí vibračních spektroskopických metod

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Metody vibrační spektroskopie v kombinaci s multivariační analýzou budou použity pro charakterizaci souborů modelových vzorků surovin různého původu, potravin a jejich složek (polysacharidů) a případně dalších produktů. Cílem práce bude vyvinout postupy pro třídění a hodnocení složení a kvality potravinářských surovin a produktů pomocí těchto metod včetně preparativních postupů a úprav vzorků. Závěry vibrační spektroskopie budou podloženy a porovnány se závěry získanými běžnými analytickými metodami.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Nanočástice škrobu – příprava a aplikace

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.

Anotace


Nanočástice na bázi škrobu, které jsou v současnosti široce zkoumány, mohou být použity jako plniva a výztuž v polymerních kompozitech, nosiče pro aktivní transport léčiv, bariérové potahované materiály a stabilizátory v emulsích o/v. Přídavek nanokrystalů škrobu různého botanického původu do biodegradabilních plastů na bázi waxy (voskového) škrobu zlepšil bariérové a mechanické vlastnosti rezultujících materiálů. Doktorská práce je zaměřena na přípravu nanočástic škrobu a jejich potenciální využití.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Plodnice dřevních hub jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů a triterpenoidů

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Práce bude zaměřena na studium plodnic dřevních hub zajímavých z hlediska obsahu biologicky aktivních složek. Jedná se především o polysacharidy buněčných stěn a triterpenoidy. Cílem práce bude izolace a purifikace vysoko- a nízkomolekulárních frakcí a také charakterizace struktury a složení obsažených biochemicky významných složek. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti a biologické aktivity izolovaných produktů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Polysacharidy řas: izolace, strukturní analýza, biologické aktivity a aplikace

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Kultivací řas vzniká biomasa, která je potenciálním zdrojem biologicky aktivních látek, jakými jsou strukturní a zásobní polysacharidy, bílkoviny, polyfenoly, lipidy. karotenoidy apod. Plánovaná dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci strukturních polysacharidů a případně dalších biologicky aktivních metabolitů řas pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC, SEC) a dalších separačních metod. Protizánětlivá, imunomodulační, protirakovinné a další biologické aktivity vybraných polysacharidů budou testovány ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. Nedílnou součástí disertační práce bude i návrh využití získaných polysacharidů pro jejich aplikaci ve formě tenkých filmů a jejich charakterizace pomocí FTIR, DSC a stanovení pevnosti v tahu.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Struktura a vlastnosti galaktomannanů z luštěnin a netradičních rostlinných zdrojů

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Práce bude zaměřena na studium galaktomannanů z endospermu semen luštěnin a z netradičních rostlinných zdrojů zajímavých z hlediska využití v potravinářství a dalších oborech. Cílem práce bude izolace a purifikace galaktomannanů a také charakterizace jejich složení, stupně větvení a molekulové hmotnosti pomocí vhodných spektroskopických a separačních metod. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti těchto polysacharidů a možností jejich využití pro tvorbu filmů a gelů v kombinaci s dalšími hydrokoloidy.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Vlastnosti nezákysových bakterií mléčného kvašení

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.

Anotace


Při výrobě a zrání sýrů se uplatňuje široké konsorcium mikroorganismů, jehož nejvýznamnější složku tvoří bakterie mléčného kvašení (BMK). Používají se jednak jako zákysové a doplňkové kultury a jednak vstupují do procesu jako tzv. nezákysové BMK (NSLAB), které zahrnují převážně fakultativně heterofermentativní laktobacily a enterokoky. Vliv těchto bakterií je kmenově specifický a závislý na technologickém procesu a interakcích s ostatními mikroorganismy. Ze skupiny NSLAB lze vyselektovat nové kmeny s významnými funkčními vlastnostmi a využít jejich potenciál jako doplňkové kultury s pozitivním vlivem na zrání sýrů. Mohou ale také způsobovat vady sýrů (produkce plynu, biogenních aminů) či být přenositelem genů antibiotické (Atb) rezistence. Tato problematika je podrobněji popsána u definovaných kultur BMK, ale málo údajů je známo právě o rezistenci NSLAB. Náplní disertační práce bude izolace a charakterizace kmenů NSLAB ze syrového mléka, sýrů vyrobených ze syrového i pasterovaného mléka z hlediska funkčních (technologických, protektivních a probiotických) charakteristik, Atb rezistence a dalších. Bude posouzeno riziko NSLAB jako potenciálního rezervoáru genů Atb rezistence. Vhodné kmeny BMK se zdokumentovanými vlastnostmi budou uloženy v České sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora a jejich aktivita bude ověřena v pokusných výrobách sýrů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Vliv interakce rostlinných a mléčných bílkovin na vlastnosti hybridních alternativ mléčných výrobků.

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.

Anotace


V současné době je novým trendem konzumace potravin odklon od živočišných produktů. Rostlinné alternativy mléčných výrobků mají ovšem často nevyhovující nutriční i senzorické vlastnosti. Pro řadu konzumentů proto mohou být přijatelnější tzv. hybridní potraviny, které jsou tvořeny živočišnými a rostlinnými složkami ve vhodném poměru s cílem optimalizovat nutriční a senzorickou hodnotu výrobku. V práci bude sledován vliv interakcí rostlinných a mléčných bílkovin na technologické vlastnosti směsné suroviny, jako například na emulgační vlastnosti, tvorbu gelu a koloidní stabilitu či texturu hybridního výrobku. Poznatky budou využity pro návrh technologie hybridní alternativy sýra.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Využití fyzikálně-chemických separačních metod pro purifikaci cukerných šťáv

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.

Anotace


Současné separační metody uplatňované při purifikaci cukerných šťáv jsou vystaveny tlaku na snižování nákladů a ekologické zátěže, způsobené zejména těžbou, dopravou a zpracováním nezbytné suroviny – vápence. V současné době jsou navrženy a uváděny do praxe nové separační metody a technologické postupy na principech recyklace použitých materiálů. Dizertační práce se zaměří na problematiku využití nových technologických postupů a separačních metod při purifikaci cukerných šťáv a jejich zhodnocení (ekonomické, ekologické). Budou zkoumány vztahy a závislosti z pohledu dosažené kvality a efektivity separace organických a anorganických sloučenin z cukerných šťáv.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
)

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit mobilní verzi