Prosím počkejte chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav energetiky
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => cs
    [jednojazycny] => 
    [barva] => 
    [indexace] => 
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 0003~~CzA0MDQwsjBV0DDSBAA.jpg
    [pozadi2] => 0005~~Cw-INzIwNDEwNTKLN7CMNzWNNzKODyjKV9Aw0gQA.jpg
    [pozadi3] => 0006~~Cw-INzIwNDEwNTKLNzSMNzCMNzaNDyjKV9Aw0gQA.jpg
    [pozadi4] => 0007~~Cw-INzIwNDEwNTKPNzSKNzaINzGNDyjKV9Aw0gQA.jpg
    [pozadi5] => 0008~~Cw-INzIwNDEwNTKPNzSONzCKN7GIDyjKV9Aw0gQA.jpg
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'uen.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/7922/7926
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 7926
    [platne_od] => 31.10.2023 17:12:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:12:28.306106
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 8998
    [cms_time] => 1716030859
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] => 
            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => 
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>   NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Eva.Mistova@vscht.cz [social_fb_title] => [social_tw_title] => [social_yt_title] => [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFTOPÚstav energetiky [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky pro daný rok. [stahnout] => Stáhnout [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [vyucuje_se_na_ustavech] => Bližší informace na adresách: [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FTOP] => Fakulta technologie ochrany prostředí [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [paticka_mapa_alt] => [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma studia [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [den_kratky_5] => pá [den_kratky_1] => po [den_kratky_6] => so [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [den_kratky_3] => st [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FTOP_odkaz] => http://ftop.vscht.cz/ [paticka_mapa_odkaz] => [more_info] => více informací [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [den_kratky_0] => ne [preloader] => Prosím počkejte chvíli... [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [7932] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [7944] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 7944 [canonical_url] => //uen.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [7956] => stdClass Object ( [akce] => [objekt] => [odkaz] => [iduzel] => 7956 [canonical_url] => //uen.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [7950] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 7950 [canonical_url] => //uen.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 7932 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [7933] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [8314] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav energetiky [seo_title] => Ústav energetiky (218) [seo_desc] => Ústav energetiky (218) [autor] => [autor_email] => [obsah] => [submenuno] => 1 [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 8314 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8212] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav energetiky [seo_title] => Ústav energetiky [seo_desc] => Ústav energetiky [autor] => [autor_email] => [perex] =>

 

[ikona] => [obrazek] => WP_20140526_11_01_44_Pro.jpg [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Vedoucí ústavu:

doc. Ing. Michael Pohořelý, Ph.D.

e 22044 3051

   

Tajemnice:

Ing. Hana Juklíčková

e 22044 3125

Adresa:

Ústav energetiky VŠCHT Praha

Technická 3

166 28 Praha 6

Tel.:

+420 22044 3125

E-mail:

hana.juklickova@vscht.cz

[urlnadstranka] => [iduzel] => 8212 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /o-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek_vertical [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8213] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => Studium [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Tříleté bakalářské studium poskytuje všeobecné chemické vzdělání a specializované vzdělání zaměřené na energetiku (včetně alternativní a jaderné) a zpracování paliv. Akcentována je i vazba na ochranu prostředí, protože produkce energie je samozřejmě spojena s možným poškozováním životního prostředí. Obecné chemické vzdělání vyplývá zejména ze studia předmětů, jako je anorganická, organická, analytická a fyzikální chemie, chemické inženýrství a biochemie. Studenti navíc získají znalosti o vlivu chemie, paliv a energetiky na životní prostředí. Nedílnou součástí studia je i výuka matematiky, výpočetní techniky, angličtiny, ekonomiky a řízení podniku. V rámci studia předmětů zaměřených na energetiku a problémy souvisejícími s ochranou prostředí je pozornost zaměřena nejen na klasickou energetiku, ale i na alternativní zdroje energie a výrobu energie z biomasy.

Navazující dvouleté magisterské studium zaměřené na energetiku prohlubuje znalosti z energetiky, včetně jaderné, materiálového inženýrství pro energetiku, korozního inženýrství a prevence koroze, úpravy vody (nejen) pro energetiku a využití alternativních paliv.

Ústav energetiky rovněž zajišťuje výuku v doktorském studijním programu (DSP). Tato forma studia je určena pro absolventy vysoké školy a zahrnuje specializační přednášky, jazykovou přípravu a vlastní výzkumnou práci, která je pak podkladem pro závěrečnou disertační práci. Výzkumné práce, na kterých se studenti DSP podílejí, mají v drtivé většině případů návaznost na vědecko-výzkumnou činnost ústavu a studenti tak pracují pod vedením zkušených vědeckých pracovníků a pedagogů. Vzhledem k rozsáhlé vědecko-výzkumné činnosti, připravuje ústav širokou paletu témat doktorských prací pro každý akademický rok a vyznačuje se tak stále vysokým počtem studentů DSP. 

Ústav zajišťuje studium předmětů v těchto bakalářských,  magisterských a doktorských  studijních programech:

Bakalářské studium 

Studijní program: Energie a paliva

Studijní program: Voda a prostředí

Studijní program: Ekotoxikologie a enviromentální analýza

Studijní program: Omezování klimatických změn

Magisterské studium 

Studijní program: Energie a paliva

                  specializace: Chemické technologie v energetice

                   specializace: Technologie ropy a alternetivních paliv

                   specializace: Pevná a plynná paliva

Studijní program: Technologie vody

Studijní program: Enviromentální inženýrství a analýza

Studijní program: Průmyslová ekologie a toxikologie

Studijní program: Udržitelnost a oběhové hospodářství

Doktorské studium (1. - 4. ročník)

Studijní program: Energie a paliva

Studijní program: Chemie a technologie ochrany životního prostředí

 

Doktorské studium (5. - 7. ročník)

Studijní program: Chemie a technologie paliv a prostředí

        Studijní obor: Chemické a energetické zpracování paliv

        Studijní obor: Chemie a technologie ochrany životního prostředí

 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 8213 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8214] => stdClass Object ( [nazev] => Pracovní skupiny [seo_title] => Pracovní skupiny [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Vědecko-výzkumnou činnost lze rozčlenit do následujících pracovních skupin. Každá z nich pokrývá odlišnou oblast problematiky a dohromady tak představují komplexní přístup k výzkumu v oboru energetika.

originál

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 8214 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /laboratore [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8216] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => Věda a výzkum [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Vědecko-výzkumnou činnost Ústavu energetiky lze rozčlenit do několika tematických okruhů. Každý z nich pokrývá odlišnou oblast problematiky a dohromady tak představují komplexní přístup k výzkumu v oboru energetika.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 8216 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8217] => stdClass Object ( [nazev] => Publikace 2024 [seo_title] => Publikace 2024 [seo_desc] => 2024 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Články v impaktovaných časopisech světové databáze ISI Web of Science 

D1

Mitzia A., Böserle Hudcová B.B., Vítková M., Kunteová B., Hernandez D.C., Moško J., Pohořelý M., Grasserová A., Cajthaml T., Komárek M.: Pyrolysed sewage sludge for metal(loid) removal and immobilisation in contrasting soils: Exploring variety of risk elements across contamination levels. Science of the Total Environment 918, 170572, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.170572

Hušek M., Semerád J., Skoblia S., Moško J., Kukla J., Beňo Z., Jeremiáš M., Cajthaml T., Komárek M., Pohořelý M.: Removal of per- and polyfluoroalkyl substances and organic fluorine from sewage sludge and sea sand by pyrolysis, Biochar  6, 31, 2024. DOI: https://doi.org/10.1007/s42773-024-00322-5

Bawab B., Thalluri S. M., Kolibalova E., Zazpe R., Jelinek L., Rodriguez-Pereira J., Macak J. M.: Synergistic effect of Pd single atoms and nanoparticles deposited on carbon supports by ALD boosts alkaline hydrogen evolution reaction, Chemical Engineering Journal (Amsterdam, Netherlands) 482, 148959, 2024.DOI: https://doi.org/10.1016/j.cej.2024.148959

Sikarwar V.S., Mašláni A., Van Oost G., Fathi J., Hlína M., Mates T., Pohořelý,M., Jeremiáš M.: Integration of thermal plasma with CCUS to valorize sewage sludge, Energy 288, 129896, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.energy.2023.129896

Vuppaladadiyam S. S. V, Vuppaladadiyam A. K., Sahoo A., Urgunde A., Murugavelh S., Sramek V., Pohorely M., Trakal L., Bhattacharya S., Sarmah A. K., Shah K., Pant K. K.: Waste to energy: Trending key challenges and current technologies in waste plastic management, Science of the Total Environment 913, 169436, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.169436

Sochacki A.,  Lebrun M., Minofar B., Pohorely M., Vithanage M., Sarmah A. K., Boserle Hudcova B., Buchtelik S., Trakal L.: Adsorption of common greywater pollutants and nutrients by various biochars as potential amendments for nature-based systems: Laboratory tests and molecular dynamics, Environmental Pollution (Oxford, United Kingdom) 343, 123203, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.envpol.2023.123203

Q1

Řimnáčová D., Bičáková O., Moško J., Straka P., Čimová N.: The effect of carbonization temperature on textural properties of sewage sludge-derived biochars as potential adsorbents. Journal of Environmental Management 359, 120947, 2024. DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2024.120947

Rihova M., Cihalova K., Pouzar M., Kuthanova M., Jelinek L., Hromadko L., Cicmancova V., Heger Z., Macak J. M.: Biopolymeric fibers prepared by centrifugal spinning blended with ZnO nanoparticles for the treatment of Acne vulgaris, Applied Materials Today 37, 102151, 2024. DOI:https://doi.org/10.1016/j.apmt.2024.102151

Fathi J., Mašláni A., Hlína M., Lukáč F., Mušálek R., Jankovský O., Lojka M., Jiříčková A., Skoblia S., Mates T., Jaafar N.N.B., Sharma S., Pilnaj D., Pohořelý M., Jeremiáš M.: Multiple benefits of polypropylene plasma gasification to consolidate plastic treatment, CO2 utilization, and renewable electricity storage. Fuel 368, 131692, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2024.131692

Botla G., Barmavatu P., Pohořelý M., Jeremiáš M., Sikarwar V.S.: Optimization of value-added products using response surface methodology from the HDPE waste plastic by thermal cracking. Thermal Science and Engineering Progress 50, 102514, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tsep.2024.102514

Swami S., Suthar S., Singh R., Thakur A.K., Gupta L.R., Sikarwar V.S.: Potential of ionic liquids as emerging green solvent for the pretreatment of lignocellulosic biomass. Environmental Science and Pollution Research 31, 12871–12891, 2024.DOI: https://doi.org/10.1007/s11356-024-32100-y

Kumar R., Thakur A.K., Gupta L.R., Gehlot A., Sikarwar V.S.: Advances in phase change materials and nanomaterials for applications in thermal energy storage, Environmental Science and Pollution Research 31(5), 6649-6677, 2024.  DOI: https://doi.org/10.1007/s11356-023-31718-8 

Matejovsky L., Stas M., Jelinek L., Kudrnova M., Baros P., Michalcova A., Pleyer O., Macak J.: Amines as steel corrosion inhibitors in ethanol-gasoline blends, Fuel 361, 130681, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2023.130681

Q2

Trelin A., Skvortsova A., Olshtrem A., Chertopalov S., Mares D., Lapcak L., Vondracek M., Sajdl P., Jerabek V., Maixner J., Lancok J., Sofer Z., Regner J., Kolska Z., Svorcik V., Lyutakov O.: Surface-Enhanced Raman Spectroscopy and Artificial Neural Networks for Detection of MXene Flakes' Surface Terminations. The Journal of Physical Chemistry C  128 (16), 6780-6787, 2024. DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jpcc.4c01273

Kaviti A.K., Kumar Y.P., Sikarwar V.S.: Copper-Plated Nanoporous Anodized Aluminum Oxide for Solar Desalination: An Experimental Study. Sustainability 16, 2220, 2024. DOI: https://doi.org/10.3390/su16052220

Slepickova Kasalkova N., Rimpelova S., Vacek C., Fajstavr D., Svorcik V., Sajdl P., Slepicka P.: Surface activation of Hastalex by vacuum argon plasma for cytocompatibility enhancement, Heliyon 10 (6), e27816, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e27816

Valtr J., Roztočil P., Dašek D., Mušálek R., Lukáč F., Klečka J., Janata M., Arnoult - Růžičková M., Mištová E., Jelínek L., Sajdl P., Macák J.: Measurement system for in-situ estimation of instantaneous corrosion rate in supercritical water. The Journal of Supercritical Fluids  204, 106091, 2024. DOI: https://doi.org/10.1016/j.supflu.2023.106091

Lebrun M., Zahid Z., Bednik M., Medynska- Juraszek A., Száková J., Brtnický M., Holátko J., Bourgerie S., Beesley L., Pohořelý M., Macků J., Hnátková T., Trakal L.: Combined biochar and manure addition to an agricultural soil benefits fertility, microbial activity, and mitigates manure- induced CO2 emissions, Soil Use and Management 40, e12997, 2024. DOI: https://doi.org/10.1111/sum.12997

Q3

Kaviti A.K., Akkala S.R., Pohořelý M., Sikarwar V.S.: Performance Analysis of Floating Structures in Solar-Powered Desalination, Energies 17, 621, 2024.DOI: https://doi.org/10.3390/en17030621

Q4

Halecký M., Mach J., Zápotocký L., Pohořelý M., Beňo Z., Farták J., Kozliak E.: Biofiltration of n-butyl acetate with three packing material mixtures, with and without biochar. Journal of Environmental Science and Health, Part A 59, 87–101, 2024. DOI: https://doi.org/10.1080/10934529.2024.2332127

Články v časopisech světové databáze SCOPUS (neuvedených na Web of Science)

Kapitoly v knize 

Patenty nebo jiné výsledky chráněné podle zvláštních právních předpisů

Články v recenzovaných neimpaktovaných časopisech

Přednášky, postery, články ve sbornících a jiné

Hušek M., Moško J., Semerád J., Cajthaml T., Skoblia S., Pohořelý M.: Remaining barriers to broader use of sludge-char. Nutrients in Europe Research Meeting (NERM), ESPP, Brusel, Belgium, 16–17 April 2024.

Hušek M., Semerád J., Skoblia S., Moško J., Cajthaml T., Pohořelý M.: Odstraňování per- a polyfluorovaných látek při pyrolýze čistírenských kalů. Zborník prednášok a posterov 31. konferencie s medzinárodnou účasťou KALY A ODPADY 2024, 150–154. Senec, Slovensko, 21.–22. 03. 2024. (poster) 

Moško J., Farták J., Hušek M., Pohořelý M.: Fyzikálně-chemické vlastnosti čistírenských kalů ze sušáren provozovaných na čistírnách odpadních vod v ČR. Zborník prednášok a posterov 31. konferencie s medzinárodnou účasťou KALY A ODPADY 2024, 155–161. Senec, Slovensko, 21.–22. 03. 2024. (poster)

Moško J.: Rizika hnojení kaly pro potravní řetězec. Food technology, food quality, Praha, Česká republika, 08. 02. 2024.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 8217 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /publikace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8271] => stdClass Object ( [nazev] => Kontakt [seo_title] => Kontakt [seo_desc] => Kontakt [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

 

Vedoucí ústavu:

doc. Ing. Jan Macák, CSc.  

e 22044 3051 / 22044 3133

Tajemnice:

Ing. Hana Juklíčková

e 22044 3125

Adresa:

Ústav energetiky VŠCHT Praha, Technická 3, 166 28 Praha 6

Tel.:

+420 22044 3125

Fax:

+420 22044 3898

E-mail:

hana.juklickova@vscht.cz

[iduzel] => 8271 [canonical_url] => //uen.vscht.cz/kontakt [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kontakt [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [11181] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Mapa stránek [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 11181 [canonical_url] => //uen.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 7933 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nadpis] => 
    [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis
    [urlwildcard] => cis-path
    [sitemapno] => 
    [newurl_domain] => 'uen.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/sis/program/22330/D305'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 1/4111/959/8547/4161/1398/8548/4168/4169/8547/4156/1394/8548/39341/39376/8548/48364/48365/8548/43892/43893/8548/39341/39375/8548/38914/38915/8548/29628/29629/8548/43413/8548/28158/28159/8548/24136/24137/8548/28861/28894/8548/25669/25670/8548/20508/20509/8548/22498/22499/8548/4162/1338/8548/15102/15103/8548/10022/10023/8548/4163/1558/8548/4164/945/8548/4165/1404/8548/4168/1410/8548/5338/5339/8548/6214/6522/8548/6996/6998/8548/7924/7930/8548/7924/7930/7941/8548/7922/7926/8548/4167/1406/8548/11349/11351/1/12984/12985/8548/42398/42399/8547/11265/11271/8547/4154/1408/8547/4160/1399/8547/4156/1393/1/4111/942/8547/4161/1397/8547/4159/1395/1/1401/13358/519/61411
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 61411
    [platne_od] => 29.10.2021 16:18:00
    [zmeneno_cas] => 29.10.2021 16:20:22.679723
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 72838
    [cms_time] => 1716030865
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => Array
        (
        )

    [sablona] => stdClass Object
        (
            [class] => api_html
            [html] => 
            [css] => 
            [js] => 
            [autonomni] => 1
        )

    [api_suffix] => program/22330/D305
    [html] => 

Potraviny a přírodní produkty

Potraviny a přírodní produkty

Cílem programu je vychovat špičkové odborníky s potenciálem řídit a realizovat vědecko-výzkumné aktivity a expertní analýzy jak na akademických pracovištích, tak i na řídících pozicích v rámci firemního výzkumu či ve státní správě. Studijní program je zaměřen na rozšíření znalostí v řadě komplementárních disciplín: (i) hodnocení bioaktivity chemických sloučenin a jejich směsí (zdraví prospěšné i toxické efekty) jako základ pro posouzení jejich vlivů na zdraví člověka a živých organismů obecně, (ii) pochopení mechanismu fyzikálně-chemických reakcí a procesů probíhajících v potravinách, doplňcích stravy či přírodních produktech za různých podmínek zpracování a skladování; (iii) seznámení se s aplikačním potenciálem instrumentálních platforem v oblasti cílové analýzy a především necílového screeningu pro charakterizaci různých typů vzorků a (iv) aplikace pokročilých chemometrických strategií a bioinformatiky při zpracování generovaných experimentálních dat a jejich interpretace, zejména v oblasti metabolomiky.

Uplatnění

Absolvent programu získá komplexní znalosti a odborné kompetence v oblasti chemie potravin a přírodních produktů včetně poznatků o reakcích probíhajících při technologickém zpracování. Díky hlubokým teoretickým i praktickým znalostem umí absolvent doktorského studia aplikovat moderní analytické techniky ke komplexnímu hodnocení kvality a chemické bezpečnosti potravin a přírodních produktů, k odhalování falšování a průkazu jejich autenticity. Významnou odbornou kompetencí otvírající cestu k interdisciplinární spolupráci je i aplikace inovativních analytických strategií jako je metabolomika, kterou lze, mimo jiné, aplikovat i v oblasti biomonitoringu či bioprospekce.

Detaily programu

Jazyk výuky český
Standardní doba studia 4 roky
Forma studia kombinovaná , prezenční
Garant studia prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Místo studia Praha
Kapacita 20 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) P0531D130025
VŠCHT kód D305
Počet vypsaných témat 14

Vypsané disertační práce pro rok 2024/25

Analytické strategie pro stanovení celkové antioxidační kapacity potravin

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Karel Cejpek

Anotace


Tématem jsou analytické metody vhodné pro stanovení primárního antioxidačního účinku látek přítomných v potravinách v různých formách, tj. volné, vázané a nerozpustné. Obvyklé metody měření antioxidační kapacity jsou založeny na extrakci rozpouštědly případně doplněné hydrolytickým krokem. Tyto přístupy pomíjejí často významný podíl vázaných a nerozpustných antioxidantů, případně diskriminaci antioxidantů. Cílem práce je vyvinout a aplikovat analytický přístup zahrnující separační a spektrální techniky, který bude lépe reflektovat skutečnou celkovou antioxidační kapacitu potravin, bude fyziologicky relevantní a překoná i omezení nedávno zavedené metody přímého měření antioxidační kapacity bez extrakce. Vytvořené metody by měly také lépe odhadnout aditivní, synergické nebo antagonistické vztahy mezi skupinami antioxidantů. Studovány budou interakce mezi jednotlivými formami antioxidantů s cílem regenerovat nebo zvýšit antioxidační aktivitu těch forem, které jsou aktivní in vivo. Získaná data budou moci být využita k reformulaci některých potravin, jejichž konzumace zlepší celkový redoxní status organismu.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Analýza per- a polyfluoralkylovaných látek v životním prostředí

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Darina Dvořáková, Ph.D.

Anotace


Tato disertační práce bude zaměřena na vývoj analytických metod pro stanovení širokého spektra per- a polyfluoralkylovaných sloučenin (PFAS) v životním prostředí včetně potravin a pitné vody, které představují hlavní dietární zdroj expozice člověka. Práce se bude věnovat rozšíření stávajících metod o nové látky (např. karboxylové kyseliny s krátkým řetězcem (C2-C3), nenasycené perfluoralkylované kyseliny, telomerní sloučeniny včetně jejich prekurzorů), případně implementaci nových postupů v analýze PFAS, jako je např. stanovení celkových oxidovatelných prekurzorů. V případě potravin bude pozornost zaměřena na komodity, jejichž monitoring vyžaduje aktuální doporučení Evropské komise (EU 2022/1431). Pro detekci látek bude využita technika kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií, pro některé látky bude využita i technika plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií, tak aby byly dosaženy požadované pracovní charakteristiky. Nové postupy budou následně aplikovány pro zhodnocení zátěže životního prostředí a k posouzení dietární expozice populace ČR těmto látkám. Práce poskytne nová data nezbytná pro hodnocení expozičních rizik různých skupin populace těmto látkám a také poskytne podklady pro implementaci nové evropské legislativy v následujících letech.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Biologicky aktivní látky konopí a dalších zdrojů, hodnocení rizik a benefitů

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace


Doktorská práce bude zaměřena na studium biologicky aktivních sekundárních metabolitů nacházejících se v rostlinách Cannabis sativa a produktech na jejich bázi. Sledovány budou jak fytokanabinoidy, tak i další látky ze skupiny polyfenolů, terpenů, terpenoidů apod. Hodnoceny budou změny při zpracování různých produktů. Z pohledu chemické bezpečnosti, bude pozornost věnována především hladinám izomérů THC a dalším psychotropním / psychoaktivním kanabinoidům i jejich prekurzorům. Realizována bude též malá případová studie zaměřená na screening dalších rostlinné zdroje psychotropních látek jako je např. Mitragyna speciosa, která obsahuje alkaloidy mitragynin a další. Pro realizaci doktorské práce budou využívány moderní instrumentální metody, prováděna bude cílová analýza i necílový screening (metabolomický ´fingerprinting´ /profilování). Získané výsledky budou hodnoceny nejen z pohledu rizik souvisejících s psychotropními sloučeninami, ale hodnoceny budou i přínosy odvíjející se od příjmu zdraví prospěšných sloučenin, např. antioxidantů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Biologicky aktivní látky v potravinách, krmivech a doplňcích stravy, jejich změny při zpracování a skladování

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová

Anotace


Hladiny biologicky aktivních látek jsou závislé na druhu a odrůdě rostliny, jejich obsah je významně ovlivněn skladováním výchozí suroviny a jejím zpracováním. Mezi sledované biologicky aktivní látky s pozitivními účinky na lidské zdraví patří především významné antioxidanty, jako jsou karotenoidy, tokoferoly, fenolové látky a mnoho dalších produktů sekundárního metabolismu rostlin. Cílem práce je vypracovat analytické postupy vhodné pro stanovení obsahu biologicky aktivních látek ve výchozích surovinách, krmivech, potravinách a doplňcích stravy a posouzení jejich stability. Za tímto účelem budou aplikovány moderní analytické metody, založené především na technice ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení jak s detekcí pomocí vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie tak i s konvenční detekcí.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Citlivost hodnotitelů k tučné chuti a vjemům přenášeným trojklaným nervem

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Marek Doležal

Anotace


Chuť je senzorická modalita, která vede organismy k identifikaci a konzumaci živin a vyhýbání se toxinům a nestravitelným materiálům. Jak funguje chuť (chuťový vjem) není dosud zcela prozkoumáno, protože vnímání chuti potravin a nápojů vyplývá ze složitých interakcí mezi jednotlivými smyslovými systémy. Vedle dosud uznaných základních chutí může být prostřednictvím vyhrazených receptorů detekována chuťovými pohárky také tučná chuť, která leží na rozhraní somatosenzorického a chuťového vnímání. Po mnoho let bylo rozpoznávání tuku v potravě považováno především za funkci jeho struktury, a tedy somatosenzorického původu. Protože na buňkách chuťových pohárků byly popsány specifické membránové receptory pro detekci volných mastných kyselin, bude zřejmě tučná chuť považována za další základní chuť. Ostatní chutě, jako jsou kovová, mýdlová, trpká, svíravá, palčivá a další, jsou vnímány buď přímo přes trojklaný nerv nebo volná nervová zakončení. Práce bude realizována převážně v senzorické laboratoři, která je vybavena podle příslušné mezinárodní normy ISO 8589. Součástí práce bude sledování citlivosti hodnotitelů k vybraným chutím. Pozornost bude věnována zejména tučné chuti a působení mastných kyselin na vnímání chuti, citlivosti hodnotitelů ke kovové chuti zinečnatých solí a látkám, které maskují jednotlivé chuti.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Hmotnostní spektrometrie jako nástroj kontroly kvality a autenticity složek potravin a doplňků stravy

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

Anotace


V rámci realizace disertační práce budou vyvíjeny moderní analytické strategie na bázi vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie využitelné pro kontrolu kvality a ověřování autenticity surovin pro výrobu potravin i finálních produktů. Pozornost bude zaměřena zejména na složky potravin a doplňky stravy rostlinného a mikrobiálního původu. Budou využívány nejnovější typy hybridních vysokorozlišovacích hmotnostních spektrometrů typu Q-TOF a Q-orbitrap umožňujících cílovou analýzu, necílový screening i komplexní fingerprinting malých molekul. Akcentováno bude využití sofistikovaných chemometrických postupů multivariační analýzy umožňujících zpracování vícerozměrných dat, konstrukci matematicko-statistických modelů a identifikaci významných markerů. Normalizovaná data se využijí k založení databází, které budou průběžně aktualizovány tak, aby vyvinuté postupy mohly být využívány pro analýzy v rutinní praxi.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení potravinářských surovin a produktů pomocí instrumentálních metod a jejich porovnání se senzorickou analýzou

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Dr. Ing. Jan Poustka

Anotace


Hlavním tématem disertační práce je aplikace vybraných instrumentálních metod jako je infračervená spektrometrie anebo hmotnostní spektrometrie s cílem optimalizovat rychlou charakterizaci různých potravinářských surovin a produktů a to i prostřednictvím pokročilých matematicko-statistických metod včetně multivariační analýzy dat. Následně pak tyto metody porovnat se senzorickým hodnocením a vytvořit tak komplexní pohled na celkové hodnocení kvality v souvislosti nejen s legislativními požadavky ale také s požadavky na cílovou senzorickou kvalitu. Cílem práce je pro různé materiály vypracovat analytické postupy vhodné pro jejich charakterizaci tak, aby mohly být použity k smysluplnému porovnání se senzorickou analýzou pro hodnocení např. podle původu nebo stupně technologického zpracování.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Chemická bezpečnost a autenticita moderních potravin zpracovaných inovativními technologiemi

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D.

Anotace


Práce by se svým obsahem měla zaměřit na využití moderních analytických technik (kapalinová chromatografie, plynová chromatografie, hmotnostní spektrometrie) pro vývoj, optimalizaci a validaci nových metod pro analýzu různých látek kontaminující potraviny a představující tak možné bezpečnostní riziko pro konzumenta. Dále do tématu této práce lze zahrnout i studie zabývající se falšováním potravin, kde falšovaná potravina může představovat, kromě klamání konzumenta, i bezpečnostní riziko spojené s konzumací falšovaných potravin. Z hlediska analyzovaných materiálů by se mělo jednat o moderní, trendy, nově se objevující potraviny a potravinové suroviny. Případně o potraviny a potravinové suroviny o které se enormně zvýšil zájem konzumentů. Patří sem i nově využívané technologie pro zpracování potravin, způsoby úpravy potravin, či surovin. Celkově by se mělo jednat o komplexnější zhodnocení kvality a bezpečnosti vybraných potravin či surovin.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Kritické zhodnocení vlivu diety s vysokým zastoupením alternativních proteinů na vybrané fyziologické parametry konzumentů

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace


Interdisciplinární projekt představuje příspěvek ke kritickému zhodnocení vlivu diety s vysokým zastoupením rostlinných a dalších alternativních proteinů na významné fyziologické parametry konzumentů. V úvodní fázi bude komplexně hodnocena kvalita a bezpečnost vybraných potravin na bázi živočišných alternativních proteinů, u druhé skupiny vedle nutričně významných složek bude pozornost věnována i senzoricky významným sekundárním metabolitům či jejich prekurzorům. V rámci případové studie v navazující fázi budou pomocí metabolomických analýz realizovaných technikou UHPLC-HRMS/MS vyšetřeny vzorky biologických tekutin získaných od kohorty aktivních sportovců sledovaných odborníky z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Metabolomická data spolu s údaji o dietě sportovců a klinickými daty budou zpracovány pokročilými vícerozměrnými statistickými postupy s cílem kriticky zhodnotit vztah sledovaných výživových a zdravotních aspektů; identifikovány budou relevantní markery.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Medicinální rostliny: charakterizace, autentikace a bioprospekce zajímavých sekundárních metabolitů

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace


Interdisciplinární doktorská práce bude zaměřena na charakterizaci a autentikaci medicinálních rostlin a bioprospekci biologicky aktivních sekundárních metabolitů. Soubor definovaných kultivarů ´léčivých´ rostlin dodá Botanický Ústav AV ČR. K vytipování přírodního materiálu se zajímavou bioaktivitou (antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivou a další) budou použity různé druhy screeningových testů, včetně celulárních, realizovaných pomocí robotické platformy. V navazujících krocích budou kriticky hodnoceny různé způsoby izolace a frakcionace bioaktivních sloučenin; pro sledování jejich profilů a identifikaci budou využity moderní chromatografické techniky (plynová či kapalinová chromatografie) ve spojení s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií. U získaných produktů (koncentrátů bioaktivních sloučenin) bude ověřena též chemická bezpečnost – nepřítomnost přírodních toxických látek jako jsou mykotoxiny či alkaloidy, zkontrolována bude i případná kontaminace rezidui pesticidů. Výsledný produkt před předáním pro další využití bude též zhodnocen z pohledu stability a biologické dostupnosti.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Minerální látky a stopové prvky v potravinách nového typu

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Dr. Ing. Richard Koplík

Anotace


Práce se bude zabývat výskytem a biologickou dostupností esenciálních minerálních prvků v jedlém hmyzu a případně v jiných méně běžných potravinách nebo surovinách pro výrobu potravin. Student by se měl naučit prakticky provádět příslušné analýzy prvkového složení potravin. Vzhledem k tomu, že nejsou zatím k dispozici žádné certifikované referenční materiály s matricí jedlého hmyzu, které by bylo možné využít pro ověření jakosti analytických výsledků, prvním úkolem studenta bude prověření analytické metodiky při prvkové analýze vzorků jedlého hmyzu. Na tyto základní experimenty by mělo navázat podrobnější studium prvkového složení jedlého hmyzu, resp. výrobků z jedlého hmyzu včetně odhadu biologické dostupnosti prvků, kterou lze očekávat při konzumaci potravin na této bázi. Studie bude doplněna o patřičné porovnání s prvkovým složením tradičních potravina a odpovídající nutriční zhodnocení.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Moderní instrumentální metody pro monitoring hladin vitaminů v potravinách a biologických vzorcích

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

Anotace


Disertační práce bude zaměřena na vývoj a optimalizaci metod pro analýzu vitaminů a jejich metabolitů, s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením. Cílem je vytvoření nových postupů pro hodnocení obsahu a stability těchto vitaminů v potravinách a biologických vzorcích. Výsledky práce přinesou cenné informace pro posouzení dietárního příjmu vitaminů různými skupinami populace a pomohou při formulaci upravených výživových doporučení v dalších letech.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Nutriční a senzorické hodnocení alternativních potravin k výrobkům živočišného původu

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Marek Doležal

Anotace


Vegetariánská výživa se řadí mezi nejvýznamnější alternativní směry stravování. Rychlý růst poptávky po potravinách rostlinného původu vedl v posledních letech ke vzniku výrobků nového typu, výrobků, které jsou alternativami tradičních živočišných produktů. Předpokládá se další růst jejich významu v lidské výživě i vzhledem k dohodám o zvyšování udržitelnosti životního prostředí. Cílem této dizertační práce bude podat nutriční a senzorické hodnocení a porovnání výše zmíněných alternativ, zejména alternativ mléka, masa a výrobků z nich s výrobky tradičními. Výstupem práce bude komplexní posouzení benefitů a rizik spojených s nutriční insuficiencí, vyplývající z toho, že v rostlinné surovině buď zcela chybí některé esenciální látky, případně se v přítomných formách vstřebávají jen minimálně, či rizik spojených se zvýšeným příjmem antinutričních a přírodních toxických látek.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Vývoj rychlých metod k detekci toxických látek v prostředí člověka

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

Anotace


Tato disertační práce bude zaměřena na vývoj nových metod pro detekci toxických látek v prostředí člověka, s využitím vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie (HRMS) ve spojení jak s kapalinovou, tak plynovou chromatografii Práce bude zaměřena na vývoj pro pro cílenou i necílenou analýzu různých skupin kontaminantů potravin, životních prostředí a biologických vzorků. Cílem je nejen identifikovat a kvantifikovat toxické látky, ale i porozumět jejich zdrojům, distribuci a potenciálním dopadům na zdraví, což je nezbytné pro hodnocení rizik spojených s jejich expozicí a pro návrh opatření vedoucích k minimalizaci.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha
)

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit mobilní verzi