Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFTOPÚstav energetiky  → Pracovní skupiny → Elektrochemie, protikorozní ochrana,materiály → Přístrojové vybavení
iduzel: 10120
idvazba: 11842
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 11:34:29
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 10120
idvazba: 11842
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uen.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/laboratore/9840/10120'
iduzel: 10120
path: 8548/7922/7926/7933/8214/9840/10120
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Experimentální smyčky

Kontakt: doc.RNDr. Petr Sajdl, CSc.

 Ing. Jana Rejková, Ph.D.

Laboratoř je vybavena trhacími stroji a řadou experimentálních smyček s autoklávy pro studium korozních a mechanických vlastností materiálů za podmínek, které simulují reálné průmyslové prostředí, tzn. vysoké teploty, tlaky, mechanická namáhání a přítomnost různě korozně agresivního prostředí. Dále je laboratoř vybavena přístroji, které umožňují jednak in-situ sledování průběhu experimentů a tedy korozního chování materiálu, ale také ex-situ analýzu.

originál

Instron 1362
Mechanický trhací stroj vybavený autoklávem Baskerville pro testy korozního praskání nebo únavy za podmínek vysokých teplot a tlaků (až 300°C a 15 MPa). Autokláv lze také použít pro samostatnou expozici vzorků bez mechanického namáhání.

originál

Gamry PC4/750
Integrovaný elektrochemický multisystém (potenciostat, galvanostat, ZRA) umožňující široké spektrum elektrochemických měření. Vzhledem k vysoké citlivosti je vhodný pro EIS a díky funkci ZRA i pro ECNM.

originál

Cortest
Mechanický trhací stroj konstruovaný pro testy s pomalou rychlostí deformace, (SSRT - Slow Strain Rate Test). Trhací stroj lze doplnit autoklávem, který umožňuje provedení testu v požadovaném prostředí pod tlakem.
originál SF-41
Čtyřkanálový systém pro měření akustické emise. Každý kanál obsahuje stejnosměrně vázaný zesilovač s rozsahem zesílení 1x až 128x. Deska je spojena s piezoelektrickými snímači, měřícími v oblasti 200 - 250  kHz, přes předzesilovače o zesílení až 40 dB. 
originál SCW autokláv
Experimentální smyčka s SCW (Super Critical Water) autoklávem umožňující expozici vzorků v podmínkách tzv. superkritických kotlů, tj. až 600°C a 30 MPa. Zařízení umožňuje i dlouhodobé expozice.
originál Adon M211
Digitální paměťový osciloskop se schopností vzorkovat jednorázově se vyskytující signál rychlostí 20×106 vzorků za sekundu a periodický signál rychlostí 2×109 vzorků za sekundu. Frekvenční charakteristika zesilovače je v rozsahu frekvencí 0 až 30 MHz v pásmu 3 dB.
originál Parní autokláv
Experimentální smyčka vybavená autoklávem umožňující expozici vzorků v prostředí vodní páry při teplotách až 350°C a tlaku ~3 MPa. Zařízení umožňuje i dlouhodobé expozice.
originál Techlab SRT-2K
Přístroj pro měření rychlosti růstu trhlin metodou ACPD (Alternating Current Potential Drop), která je založena na měření potenciálového spádu na povrchu vzorku při průchodu střídavého proudu.
originál Autokláv Cortest
Experimentální smyčka vybavená autoklávem pro expozici vzorků v prostředí vody při teplotách až 290°C a tlaku 10 MPa. Zařízení umožňuje díky speciálně vyvinutému nosiči vzorků (pracovní elektrodě) in-situ elektrochemická měření, zejména EIS a ECNM
   

 

 

Elektrochemická laboratoř

Kontakt: doc. Ing. Jan Macák, CSc.

Ing. Mariana Arnoult Růžičková, Ph.D.

Ing. Ivo Jiříček, CSc.

Laboratoř se zabývá studiem koroze a protikorozní ochrany v širokém spektru prostředí energetického, palivářského a chemického průmyslu. Experimentální vybavení umožňuje provádění běžných korozních testů (podle norem ISO a ASTM), ale je orientováno též na měření za náročných experimentálních podmínek - například studium koroze ve velmi málo vodivých prostředích (koroze a inhibice koroze v roztocích glykolů), koroze za přesně definovaných hydrodynamických podmínek, studium lokálního korozního napadení, galvanická koroze, studium korozních charakteristik ochranných vrstev (pasivních a oxidických filmů, vrstev a nátěrů organické i anorganické povahy). Vedle řady elektrochemických technik je ke studiu povrchů aplikována rovněž optická mikroskopie.

originál Gamry Reference 600
Kompaktní elektrochemický multisystém (potenciostat, galvanostat, ZRA) umožňující široké spektrum elektrochemických měření. Vzhledem k vysoké citlivosti je vhodný pro EIS a díky funkci ZRA i pro ECNM.
originál Voltalab 40 PGZ 301
Kompaktní elektrochemický multisystém umožňující široké spektrum technik v režimu řízeného proudu nebo potenciálu (cyklická voltametrie, chronopotenciometrie, chronoamperometrie, impedanční spektroskopie, lineární polarizace, galvanická koroze atd.).
 
originál Solartron 1287
Potenciostat a galvanostat jehož součástí je rovněž multifunkční generátor. Přístroj umožňuje měření řadou elektrochemických technik (polarizace v galvanostatickém i potenciostatickém režimu, cyklická voltametrie, pulsní techniky atd.).
originál Voltalab 40 PGZ 100
Kompaktní elektrochemický multisystém umožňující široké spektrum technik v režimu řízeného proudu nebo potenciálu (cyklická voltametrie, chronopotenciometrie, chronoamperometrie, impedanční spektroskopie, lineární polarizace, atd.).
originál Solartron FRA 1250
Frekvenční analyzátor určený k měření impedančních charakteristik. Pracuje na principu digitální korelace perturbačního sinusového signálu a odezvy systému. K měření se používá současně s potenciostatem a galvanostatem Solartron 1287.
originál Olympus SZX 9
Stereomikroskop používaný ke studiu povrchů vzorků. Umožňuje připojení digitálního fotoaparátu a tudíž dokumentaci stavu povrchu.
originál Solartron 1186
Analogový potenciostat a galvanostat, který lze použít ve spojení s frekvenčním analyzátorem Solartron FRA 1250 k měření impedančních spekter a ve spojení s externím generátorem DC signálu k měření polarizačních křivek.
originál EG&G 616
Rotační disková (RDE) a prstencová (RCE) elektroda pro elektrochemická měření za definovaného proudění.
originál Solartron 7065
Mikroprocesorový voltmetr umožňující přesné měření napětí a odporu. Je vybaven procesorem a rezidentními programy k provádění některých operací s měřenými daty (násobení konstantou, výpočet odchylky, určení maxima a minima, statistickou analýzu atd.).
originál Gamry PCI4/750
Integrovaný elektrochemický multisystém (potenciostat, galvanostat, ZRA) umožňující široké spektrum elektrochemických měření. Vzhledem k vysoké citlivosti je vhodný pro EIS a díky funkci ZRA i pro ECNM.

 

Aktualizováno: 21.4.2022 10:14, Autor: Eva Mištová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit plnou verzi